Helal Sertifikasyonu, İslam hukukuna uygun olarak üretilmiş ve tüketiciye sunulmuş ürünlerin veya hizmetlerin belgelendirilmesini ifade eder. Bu sertifikasyon süreci, helal ürünlerin kalite, güvenlik ve dini gerekliliklere uygunluk açısından belirli standartları karşıladığını garanti altına alır.

Sertifikasyon kriterleri; üretim süreçlerinden hammaddelerin teminine, kullanılan katkı maddelerinden hijyen uygulamalarına kadar pek çok alanı kapsar. Helal Sertifikasyonu, sadece Müslüman tüketiciler için değil, etik ve güvenilir üretim yöntemlerine önem veren herkes için bir kalite göstergesi olarak değerlendirilir. Bu süreç, hem yerel hem de uluslararası düzeyde belirlenmiş standartlar doğrultusunda yürütülür ve tüketici güvenini artırmayı hedefler.

Helal Sertifikasyon Kriterlerini sağlayan standartlar

  1. MS 1500:2019 Malezya Helal Standardı
    1. 1. Kapsam
    2. 2. Normatif Referanslar
    3. 3. Terimler ve Tanımlar
    4. 4. Gereksinimler
      1. Yönetimin Sorumluluğu
      2. Binalar ve Tesisler
      3. Ekipmanları, Gereçleri, Makine, İşleme Yardımcıları ve Ekipman
      4. Hijyen, Sanitasyon ve Gıda Güvenliği
      5. Helal Gıda Prosesi/Süreci
      6. Helal Gıda Depolama, Ulaştırma, Sunum, Satış ve Hizmetleri
      7. Paketleme ve Etiketleme
      8. Yasal Gereksinimler
    5. 5. Uygunluk
    6. 6. Helal Sertifikaları
    7. 7. Helal Sertifika Markası
    8. Ek A
  1. OIC/SMIIC 1:2019 Helal Gıda
  1. OIC/SMIIC 4:2018 Helal Kozmetik
  1. OIC/SMIIC 5:2017 İş Sağlığı ve Güvenliği
  1. OIC/SMIIC 6:2019 Catering / Restoran / Kafe - Helal yiyecek ve içeceklerin hazırlanması, depolanması ve servisi
  1. OIC/SMIIC 9:2019 Helal Turizm Hizmetleri
  1. OIC/SMIIC 17-1:2020 Taşımacılık - Helal Tedarik Zinciri Yönetim Sistemi
  1. OIC/SMIIC 17-2: 2020 Depolama - Helal Tedarik Zinciri Yönetim Sistemi
  1. OIC/SMIIC 17-3: 2020 Perakendecilik - Helal Tedarik Zinciri Yönetim Sistemi
  1. OIC/SMIIC 18:2021 Helal Kalite Yönetim Sistemi
  1. OIC/SMIIC 20:2020 Rafine Altın
  1. OIC/SMIIC 23: 2022 Helal Hayvanlar için Yem Maddeleri
  1. OIC/SMIIC 50-1: 2022 Helal İlaçlar
  1. OIC/SMIIC 51:2022 Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi
  1. OIC/SMIIC ISO 21101:2023 Macera Turizmi Güvenlik Yönetim Sistemleri
  1. OIC/SMIIC 19:2025 ISO 50001:2018 Enerji yönetim sistemleri